"Remove" dotazy, detekce poškozené konfigurace

Vítáme všechny návrhy na nové funkce a vylepšení programu Altap Salamander. Pro každý návrh prosím vytvořte samostatný příspěvek.
bzuK

"Remove" dotazy, detekce poškozené konfigurace

Post by bzuK »

Dobrý den, navrhoval bych
- zamyslet se nad "remove" dotazy, které Salamander nutí uživatele odklikávat
- zapracovat na detekci poškozené konfigurace

Už dvakrát se mi stalo, že se "poškodila" konfigurace Salamandera. Minule jsem ji "zachránil" tím, že jsem vlezl do registrů a smazal v nich záznam pojmenovaný nějak ve smyslu "konfigurace se právě ukládá". Registry byly jinak OK a Salamander mi fungoval dál.

Dnes jsem vypínal počítač narychlo (ale systémově - Start, vypnout, ... na Vistách) a po znovu-zapnutí vyskočila hláška o poškozené konfiguraci (beztak byla OK až na ten jeden záznam navíc) Neuváženě jsem stiskl "Remove configuration" ---> okamžitá ztráta všeho nastavení a FTP hesel :-(

Samozřejmě jsem udělal chybu, ale v tom asi nebudu vyjímečný a Salamander mi s tím hodně pomohl. Podobné (a btw imho zbytečné) hlášky automaticky odsouhlasuji po pádech počítače (remove temporary folder of previous instance) a po každém updatu AS (remove old configuration from registry).

Taky zdaleka nemusí být jasné, že třeba FTP hesla patří do konfigurace.
Jan Rysavy
ALTAP Staff
ALTAP Staff

Re: "Remove" dotazy, detekce poškozené konfigurace

Post by Jan Rysavy »

Zmiňujete, že konfigurace je po smazání položky "Save In Progress" OK, ale to může být pouze zdání. Můžete mít například uloženou pouze jednu z položek FTP bookmarks nebo také žádnou. Pokud se to tak nestalo, je to pouze čistá náhoda.

Na Vašem počítači dochází k situaci, kdy operační systém zabije Salamandera a nenechá ho dokončit ukládání konfigurace. Konfigurace uložená pouze částečně je z našeho pohledu nepoužitelná. Proto je potřeba nastavit operační systém tak, aby nechal končící aplikace uložit svou konfiguraci. Pravděpodobně nepůjde jen o Salamandera, ale i o ostatní software, takže se vystavujete riziku.

Jaký máte operační systém?
Jakou verzi Salamandera?
Jde o stolní počítač nebo notebook?

Ověřte prosím, jak máte nastavené hodnoty popsané zde: http://forum.altap.cz/viewtopic.php?f=6&t=3449

Docela mě teď zaskočilo, že tlačítko Remove Configuration nemá ještě konfirmaci. To by bývalo ve Vašem případě asi pomohlo proti smazání konfigurace?
zarevak
Plugin Developer
Plugin Developer

Post by zarevak »

Už jsem též jednou řešil "poškozenou konfiguraci" a smazání uvedené hodnoty mne zachránilo. Pořád je zachování většiny konfigurace a ztracení například FTP záznamů lepší než ztráta celé konfigurace :P

Nebylo by možné jenom na poškození konfigurace upozornit, ale umožnit její načtení? Salamander by pak po načtení měl zkontrolovat neplatnost špatně zapsaných záznamů a ty obnovit nebo vymazat. Ostatní, nepoškozené však zachovat. Při příštím uložení tak už bude konfigurace v pořádku a uživatel přijde jen o malé procentu dat ;)
Jan Rysavy
ALTAP Staff
ALTAP Staff

Post by Jan Rysavy »

Problém nám podle tohoto fóra připadá tak málo častý, že nějaké větší investice tímto směrem vidíme jako ztrátu času z hlediska většiny uživatelů. Napsat validační a samoopravný kód pro načítání konfigurace by byl projekt pravděpodobně na týdny (nebo měsíce?) práce.

Tuto "tvrdou" ochranu jsme do Salamandera nezavedli jen tak z nudy. Trávili jsme desítky a desítky hodin řešením problémů u uživatelů. Šlo často o naprosto nepochopitelné stavy. Zkoumáním jejich konfigurací jsme teprve zjistili k čemu dochází. Od zavedení ochrany můžeme tento čas věnovat vývoji, za což jsme rádi.

Mimochodem, jde o toto okno (pro uživatele, kteří ho nepotkali):
corruptedcfg.png
corruptedcfg.png (19.66 KiB) Viewed 10467 times
Pokud uživatel klikne na Exit, provádí se ještě kontrola parametrů WaitToKillAppTimeout (minimálně 20000) a AutoEndTasks (nula) popsaných v http://forum.altap.cz/viewtopic.php?f=6&t=3449 a případně se zobrazí následující varování:
registrycheck.png
registrycheck.png (14.76 KiB) Viewed 10458 times
Raptor

Post by Raptor »

No abych se k tomu vyjadril, taky jsem obcas narazil ze AS nadaval ze neco nesedi a po umazani priznaku jel ocividne bez chyby. Mozna by stacilo jen nejake expert hlaseni co konkretne se mu nelibi. Prece pri nacitani musite nejak rozhodnout ze doslo k poskozeni a tedy toto by stacilo nareportovat uzivateli. Novacek proste smaze konfiguraci, expert si muze (a nemusi) poradit. Ale ja osobne mam radeji moznost volby nez byt postaveny pred hotovou vec a prijit o vse.
Jan Rysavy
ALTAP Staff
ALTAP Staff

Post by Jan Rysavy »

Ano, zdatnější uživatelé mají možnost části konfigurace ručně zachránit, viz screenshot okna v mém minulém příspěvku.

Co je poškozeno nevíme. Pokud ukládáme do Registry, nepředpokládáme, že bychom příště stejná data nepřečetli zpět.
Stejně jako při kopírování souborů nevytváří Salamander žádné záznamy s kontrolním součtem, aby ověřil, zda operační
systém skutečně na disk uložil správná data. Že něco nesedí detekujeme pouze pomocí existence hodnoty Save In Progress,
kterou na před ukládáním konfigurace vytvoříme a na konci smažeme. Pokud existuje, zabil někdo Salamandera během
ukládání konfigurace a ta je v nepředvídatelném stavu.
Ether

Post by Ether »

Problém je v tom, že nováček mnohdy nesprávně posoudí svoje schopnosti a zachová konfiguraci, i když neví, jaká rizika z toho plynou. Pak na to klidně zapomene, a když se objeví někde problém, tak si to nedá dohromady. Navíc, okno zcela jasně říka, jak si konfiguraci můžete zálohovat.
Ελληνικά rulez.
bzuK

Post by bzuK »

Jan Rysavy wrote: Jaký máte operační systém?
Jakou verzi Salamandera?
Jde o stolní počítač nebo notebook?

Ověřte prosím, jak máte nastavené hodnoty popsané zde: http://forum.altap.cz/viewtopic.php?f=6&t=3449
Windows Vista Home Premium 64bit, Salamander 2.52, normální desktop

Postupoval jsem podle http://forum.altap.cz/viewtopic.php?f=6&t=3449 - WaitToKillServiceTimeout byl na 20000 (OK), HungAppTimeout a WaitToKillAppTimeout v registrech nebyly, tak jsem je vytvořil. Třeba to pro příště pomůže, díky za radu.
bzuK

Post by bzuK »

Přináším další postřeh, možnou odpověď na otázku "Proč Salamander nestíhá uložit konfiguraci během vypínání PC?"

Stalo se mi, že během vypínání Salamander ukázal nejen hlášku "Saving configuration", ale taky něco ve smyslu "Checking network path ..."
- ano, měl jsem v jednom panelu otevřenou síťovou složku - a to samozřejmě nějakou dobu trvalo.
Nevím, za jakým účelem se při vypínání checkuje síťová složka, ale pokud by se toto dalo (samozřejmě pro vás nějak jednoduše) zakázat,
mohlo by se mnoha situacím s poškozenou konfigurací předejít.

Jinak jsem se naučil dávat si při vypínání na Salamandera pozor, to je holt nejspolehlivější řešení :-)
Jan Rysavy
ALTAP Staff
ALTAP Staff

Post by Jan Rysavy »

bzuK wrote:během vypínání Salamander ukázal nejen hlášku "Saving configuration", ale taky něco ve smyslu "Checking network path ..."
To je velice zajímavá stopa! Prozkoumáme to, děkujeme za informaci.
Raptor

Post by Raptor »

No ono tohle "checkovani" se deje i pri startu AS a uz mnohokrat jsem si rikal proc AS textuje vsechny "polozky" co mam v user menu a zkousi kam vedou. A to nejsou nikde na siti ale jen lokalne. Vzdy vyskoci okno ze testuje zastupce XYZ. Zajimave je, ze obcas toto trva i radove sekundy na 1 polozce a AS pak staruje docela dlouho. No a pokud je start AS nastaven primo pri startu OS (coz mam ja) tak je to taky beh na dlouhou trat nekdy.
Jan Rysavy
ALTAP Staff
ALTAP Staff

Post by Jan Rysavy »

Raptor wrote:No ono tohle "checkovani" se deje i pri startu AS a uz mnohokrat jsem si rikal proc AS textuje vsechny "polozky" co mam v user menu a zkousi kam vedou. A to nejsou nikde na siti ale jen lokalne. Vzdy vyskoci okno ze testuje zastupce XYZ. Zajimave je, ze obcas toto trva i radove sekundy na 1 polozce a AS pak staruje docela dlouho. No a pokud je start AS nastaven primo pri startu OS (coz mam ja) tak je to taky beh na dlouhou trat nekdy.
Založte na tento problém prosím nové vlákno, toto s poškozenou konfigurací po ukončení Salamander nesouvisí. Klidně se odkažte na toto vlákno. Díky.
Post Reply