pomale kopirovani na sitovych discich
-
- ALTAP Staff
Děkujeme za Váš čas a exaktní informace! Pro začátek jsme objednali 2 kusy Intel PCI-E karet, které by měly být slušné. S jednou integrovanou kartou jsme zjistili, že máme problémy a při plné zátěži dnes dokázala opakovaně shodit stroj.
Switch máme solidní a vždy ho můžeme vyřadit ze hry přímým propojením.
Jakmile něco naměříme, ozveme se.
Switch máme solidní a vždy ho můžeme vyřadit ze hry přímým propojením.
Jakmile něco naměříme, ozveme se.
-
- Plugin Developer
Jedná se o Synology DS-207+. Byl jsem trochu zklamaný, že po investici do gigabitové infrastruktury se přenosové rychlosti ani zdaleka neblížily teoretické hranici. O to víc teď koukám jako blázen na výsledky od mikrotoma, který má 209ku, a jím naměřené rychlosti jsou velice pěkné (přinejmenším pod Explorerem). Teď se omlouvám za následující mírný OT. Evidentně nejsem sám, kdo má potíže s 1G ethernetem a třeba se poznatky z tohoto vlákna budou hodit i ostatním. DS-209 má oproti DS-207 rychlejší procesor (800 vs. 500 MHz), ale pochybuji, že ten by byl příčinou takové degradace výkonu. Při prvotním testování jsem podezříval switch SMC8508T, který jsem z řetězce vyloučil a propojil NAS a PC napřímo, ovšem bez efektu. Myslíte tedy, že slabým článkem může být NIC Realtek RTL811C integrovaná na desce Gigabyte GA-EP45-DS3R (tváří se jako PCIe)? Zlepšila by se situace po instalaci extra síťovky?Jan Rysavy wrote:O jaký konkrétně NAS jde?manison wrote:Konečně mi domů dorazil objednaný NAS a tak jsem na něj o víkendu přesouval nějaké soubory. Zároveň jsem provedl srovnávací test AS vs Explorer a i u mě je Explorer rychlejší:
-
- ALTAP Staff
Vím že otázka nepatří mě, ale pouze poznámka: jakmile nám uvedené Intel síťovky přijdou, uděláme měření a dáme vědět rozdíl proti integrovaným NIC. Koukal jsem do Intel specifikace na webu a píše se tam:manison wrote:Zlepšila by se situace po instalaci extra síťovky?
Code: Select all
Advanced Software Features
TCP checksum offload—transmission control protocol (TCP), user datagram protocol (UDP), Internet protocol (IP)
TCP segmentation/large send offload
Interrupt moderation
Tak je to snad technologicky karta na úrovni. Nezkoumal jsem ovšem parametry integrovaných NIC na našich MB. Celkem pochybuji, že bych se něčeho dopátral.
Edit: opraven odkaz na severovou verzi NIC.
Last edited by Jan Rysavy on 10 Jan 2009, 17:44, edited 2 times in total.
-
- Plugin Developer
To byl dotaz do plénaJan Rysavy wrote:Vím že otázka nepatří mě...

V nastavení ovladače integrované RTL8111C jsou možnosti jako Výpočet kontrolních součtů protokolu IPv4/TCP/UDP, i proto jsem ji nepovažoval za nějaký low-end. Určitě dej vědět, až vám dorazí objednané kousky, pak si ji možná pořídím také

2 Jan Rysavy: máte pravdu, ta objednaná síťovka vypadá schopně. Strčte je tam ať můžeme pokračovat.
2 manison: Synology DS209+ je opravdu nezvykle rychlá NASka. Právě proto jsem ji pořídil. Předtím jsem měl DS207 a s tou jsem dosahoval na gigabitové infrastruktuře download kolem 22MB/s a upload dokonce jen kolem 12-14MB/s. Je to o všem dohromady - CPU, paměť, řadiče, síťovka (vše v NASce).
PS: v článku o DS209+ na serveru SmallNetBuilder pozor: měřili ji také pouze na WinXP, takže jim jela maximálně cca 42 MB download. Upozorňovaljsem je ve fóru a pak se konečně dokopali ke změně metodiky
2 manison: Synology DS209+ je opravdu nezvykle rychlá NASka. Právě proto jsem ji pořídil. Předtím jsem měl DS207 a s tou jsem dosahoval na gigabitové infrastruktuře download kolem 22MB/s a upload dokonce jen kolem 12-14MB/s. Je to o všem dohromady - CPU, paměť, řadiče, síťovka (vše v NASce).
PS: v článku o DS209+ na serveru SmallNetBuilder pozor: měřili ji také pouze na WinXP, takže jim jela maximálně cca 42 MB download. Upozorňovaljsem je ve fóru a pak se konečně dokopali ke změně metodiky

Ono to ale není o "obtížích". Je to bohužel přirozená vlastnost síťových zařízení. Jejich problém je v tom, že celá řada z nich sice je schopna navázat komunikaci v gigabitovém režimu (tím si vyslouží onu marketingovou nálepku), ale další technické vlastnosti či souvislosti v síti jim znemožňují vydat výkon, jenž by gigabitové pásmo významněji zaplnil.manison wrote:Evidentně nejsem sám, kdo má potíže s 1G ethernetem a třeba se poznatky z tohoto vlákna budou hodit i ostatním.
Vlastně jakákoli levnější NASka je toho zářným příkladem. Ano, ona se sice nahlásí síťové kartě jako 1000 fullduplex přenos. Ale její střeva nedovedou tak rychle kontinuálně načítat data z harddisku, zpracovávat je v paměti, kódovat je do SMB a zpracovávat odchozí TCP/IP traffic. Stejné to je leckde jinde. Základní předpoklady pro zvyšování skutečně dosažitelné propustnosti v gigabitovém prostředí jsem nastínil vtomto příspěvku.
-
- ALTAP Staff
-
- Plugin Developer
Tak to by pak zhruba odpovídalo mnou pozorovaným hodnotám. Takže to nakonec asi bude NASkou, jak jsem stejně předpokládal. Protože ji používám pouze pro pravidelné zálohování a případně jako odkladiště souborů, tak mě nízká rychlost až tak netrápí.mikrotom wrote:2 manison: Synology DS209+ je opravdu nezvykle rychlá NASka. Právě proto jsem ji pořídil. Předtím jsem měl DS207 a s tou jsem dosahoval na gigabitové infrastruktuře download kolem 22MB/s a upload dokonce jen kolem 12-14MB/s. Je to o všem dohromady - CPU, paměť, řadiče, síťovka (vše v NASce).
Nálepka gigabitového ethernetu je na těchto levných (levnějších) SOHO zařízeních opravdu víceméně marketingový trik.
Každopádně díky za cenné informace.
PS: Toto není negativní reklama na DS-207. Po všech ostatních stránkách jsem s ní (zatím) velice spokojený, softwarová výbava vynikající (v této cenové relaci asi bezkonkurenční) a funkčnost a spolehlivost v porovnání s podobným (a dražším) zařízením jiné značky, které nám pořídili do práce, je naprosto bezproblémová.
-
- ALTAP Staff
Právě jsme náhodou našli příčinu pomalého kopírování u nás v kanceláři. Z 50MB/s na 13MB/s přenosová rychlost spadne, pokud přehráváme MP3. Běží nám tu většinu času MP3 stream Rádia 1.
Jde o známou chybu ve Windows Vista: http://blogs.technet.com/markrussinovic ... 33290.aspx
Bohužel mě nikdy nenapadlo, že to je zrovna náš problém
Zřejmě neexistuje řešení, snad to hoši ve Windows 7 dají do kupy.
Jde o známou chybu ve Windows Vista: http://blogs.technet.com/markrussinovic ... 33290.aspx

A sakra... Asi doposud nepadla ještě jedna drobnost k veškerým měřením a laborací s rychlými přenosy po síti. Nejvyšší hodnoty platí za předpokladu, že klient není paralelně zatížen jinými službami (zmiňovaný stream z internetu, ale dále i instantní mesengery atp.) Takové věci mají sice relativně malý datový tok, ale pakety dovedou nakopnout pořádně...Jan Rysavy wrote:Právě jsme náhodou našli příčinu pomalého kopírování u nás v kanceláři. Z 50MB/s na 13MB/s přenosová rychlost spadne, pokud přehráváme MP3. Běží nám tu většinu času MP3 stream Rádia 1.
U me nic takoveho neni, zadny stream, ciste pc, nebo nainstalovane veci - vse stejne (podobne) vysledky .. ..
(XP versus Vista) - (Altap versus Explorer jakykoliv)
H.
(XP versus Vista) - (Altap versus Explorer jakykoliv)
H.
Honza Janeček (spravce @vos-sps-jicin.cz , www.vos-sps-jicin.cz)
-
- ALTAP Staff
To je zajimave a je to problem jen prehravani pres WMP nebo to dela i u treba Winampu?Jan Rysavy wrote:U té zmíněné chyby ve Windows Vista je zajímavé to, že můžete přehrávat například i soubor z lokálního disku a zátěž CPU může být na 0-1%. Zkrátka stačí, aby počítač něco přehrával na zvukové kartě a přenosová rychlost (testovali jsme SMB po síti) se propadne z 50MB/s na 13MB/s.
-
- ALTAP Staff
Testovali jsme WMP, Foobar2000 a Winamp a věřím že bude síť brzdit i jen zvuk message boxu -- jde o chybu v implementaci kernelu Visty, viz zmíněný Russinovichův blog.
Další info:
http://forums.2cpu.com/showthread.php?t=83112
http://it.slashdot.org/article.pl?sid=07/08/21/1441240
Další info:
http://forums.2cpu.com/showthread.php?t=83112
http://it.slashdot.org/article.pl?sid=07/08/21/1441240
Dela to explorer i AS ? Me tu nic takoveho snad nebezi - hlavni problem je ze hledame rozdil mezi nimi.Jan Rysavy wrote:Právě jsme náhodou našli příčinu pomalého kopírování u nás v kanceláři. Z 50MB/s na 13MB/s přenosová rychlost spadne, pokud přehráváme MP3. Běží nám tu většinu času MP3 stream Rádia 1.
Wokna 7 zkusim jestli to prenasi rychleji.